Notícies sobre la cèdula d'habitabilitat

Signat el Pacte Nacional per l'Habitatge

Avui s'ha signat el Pacte Nacional per l'Habitatge, promogut pel Govern de la Generalitat, amb l'adhesió dels agents socials i del sector relacionats amb l'habitatge, si bé amb l'absència de Convergència i Unió i el Partit Popular.

Més d'una trentena d'agents i actors relacionats amb l'habitatge i el Govern català han signat el Pacte Nacional per a l'Habitatge, l'instrument que ha de permetre donar solució als problemes més immediats que presenta en aquests moments l'habitatge a Catalunya.

Pel que fa a la cèdula d'habitabilitat, el Pacte preveu l'aprovació del nou Decret de condicions d'Habitabilitat (article 115), a part d'establir que 'la Generalitat, conjuntament amb els col·legis de notaris i de registradors, els col·legis d'administradors de finques i els col·legis d'agents immobiliaris, es comprometen a controlar la compravenda i el lloguer de locals que no tenen cèdula d'habitabilitat com a habitatge' (article 118).

En quant als canvis d'ús de local o oficina a habitatge, si bé no estableix mesures concretes pel mercat en general, l'article 98 fixa que 'Els ajuntaments es comprometen a estudiar la modificació de les ordenances municipals per tal que els locals comercials (baixos o entresòls sense rendibilitat econòmica), que puguin obtenir la cèdula d'habitabilitat, puguin canviar a ús residencial, per destinar-los a habitatge principal amb qualificació d'habitatge amb protecció oficial, o a lloguer mitjançant la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social, o la Xarxa de Lloguer Jove, sense contradir les densitats màximes que preveu el planejament'.

L'acord permetrà la mobilització de sòl per construir 250.000 habitatges amb protecció oficial, l'inici d'obres o construcció de 160.000 habitatges amb protecció oficial més, especialment per a joves que s'han d'emancipar, i mobilitzar i posar en el mercat 62.000 habitatges del parc desocupat.

Pel que fa a la millora del parc existent, el Pacte es compromet a rehabilitar i millorar 300.000 habitatges i concedir ajuts per a la instal·lació de 10.000 ascensors i itineraris practicables, a millorar la sostenibilitat i impulsar la innovació en la construcció.

En el vessant més social, el Pacte es planteja millorar l'allotjament de la gent gran i de les persones amb diversitat funcional, prevenir l'exclusió social residencial i eradicar l'assetjament immobiliari, el fenomen dels sense sostre, la sobreocupació i l'infrahabitatge.

El govern ha admès aquestes últimes setmanes algunes reclamacions de promotors i constructors i, per tant, ha rebaixat alguns punts del projecte inicial. Originalment s'obligava a destinar el 20% del sòl a habitatge protegit en totes les promocions privades de més de dos mil metres quadrats. Ara, després de l'acord amb l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis (ACPE) seran cinc mil metres quadrats i no dos mil. Pràcticament no es realitzen promocions d'aquesta magnitud, almenys als municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Un altre punt que s'ha modificat és el de la solidaritat urbana. L'article inicial fixava que tots els municipis de més de tres mil habitants tenien l'obligació de disposar d'un 15% d'habitatge protegit en un termini de vint anys. La redacció final sols afecta els municipis de més de cinc mil habitants.

Els dos sindicats majoritaris a Catalunya, Comissions Obreres i la UGT, s'afegiran al pacte, malgrat alguns recels. UGT considera que el pacte és insuficient, especialment en aspectes com la reserva de sòl per a habitatge protegit i els pisos públics de lloguer. El sindicat, a més, desvincula el suport al Pacte Nacional al de la llei, perquè no accepta el termini de noranta anys que la normativa preveu per a l'habitatge protegit.

Tant el PP com CiU han anunciat que portaran el projecte de llei de l'habitatge al Consell Consultiu, per acabar amb l'article 42.6 que preveu el lloguer forçós.

[ Escrit per Paula el 8 de octubre de 2007. Publicat a Cèdula d'habitabilitat : Notícies : Signat el Pacte Nacional per l'Habitatge. Arxivat a política d'habitatge i normativa d'habitabilitat. ]

  1. RSS
  2. Del.icio.us
  3. Fresqui
  4. Yahoo!
  5. Menéame
  6. Technorati
  7. Google Bookmarks

Cedula Habitabilitat.NET | Cedula Habitabilidad.NET. Copyright © 2006-18. Mapa.
Preus vàlids per a Barcelona i la seva àrea d'influència. Consulteu per a altres poblacions.